انواع خدمات سونوگرافی در اندیشه شامل چه مواردی است؟ برای پاسخ به این سوال نیاز است که با مهمترین سونوگرافیهای بدن آشنا شوید. ما در این مقاله به بررسی انواع مختلف تصویربرداری سونوگرافی میپردازیم. با ما همراه شوید.
آیا میدانستید که با ساخت دستگاههای سونوگرافی مشکلات بسیاری در علم پزشکی ریشهکن شد! قبل از کشف کاربردهای امواج فراصوت در تصویربرداری اولتراسوند از اشعههای دیگری که دارای محدویتهایی بودند استفاده میشد. با کشف کاربرد امواج فراصوت در تصویربرداری امکانات بینظیری در اختیار ما قرارگرفت.
سونوگرافی چیست و چگونه انجام میشود؟ سونوگرافی به عنوان روش تصویربرداری بدون درد، غیرتهاجمی و دربرخی موارد کم تهاجمی است. به این معنا که نیازی به ایجاد برش و جراحی ندارد و تنها در مواردی نیاز است تا از طریق حفرههای طبیعی بدن ورود شئ انجام گیرد. تصاویر به طور عمده با اعمال ژل برروی سطح پوست و حرکت پروب سونوگرافی ایجاد میشود. به طوری که بازتاب امواج ارسالی به بافتهای بدن توسط دستگاه، تصاویر مختلفی از بدن را بهجودمیآورد. در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
این سونوگرافی را با اسمهای سونوگرافی شکم و لگن نیز میشناسند. از سونوگرافی شکم و لگن، به منظور ارزیابی اندامهای داخلی مانند طحال، کبد، لوزوالمعده، مثانه، کلیه، تخمدان، دیواره رحم و بافتهای نزدیک لگن استفاده میشود. پزشک با بررسی ساختار، شکل و عملکرد اندامها مشکلاتی مانند عفونت، تومور و کیست را تشخیص میدهد. در سونوگرافی شکم و لگن موارد زیر قابل تشخیص است:
با استفاده از سونوگرافی داپلر، جریان خون در رگ را مورد ارزیابی قرار میدهند. مشکلاتی مانند انسداد، گرفتگی و تنگی عروق، تومورهای خوشخیم و بدخیم با استفاده از سونوگرافی داپلر قابل تشخیص است.
سونوگرافی سینه یا پستان یک روش تصویربرداری غیرتهاجمی است. جالب است بدانید که سونوگرافی پستان و ماموگرافی با امواج متفاوتی انجام میشوند و کاربرد متفاوتی نسبت به هم دارند. در سونوگرافی پستان بازو بالای سرقرار میگیرد و ژل و پروب سونوگرافی در محل مورد نظر حرکت دادهمیشود. با استفاده از سونوگرافی پستان، کیست و تودههای سینه قابل شناسایی هستند. علاوهبراین ماهیت ناهنجاریهای سینه مورد بررسی قرارمیگیرد. در صورت وجود درد در ناحیه سینه که میتواند ناشی از وجود عفونت و التهاب باشد ارزیابی انجام خواهدشد.
سونوگرافی آندوسکوپیک روش تصویربرداری کم تهاجمی بوده و جهت بررسی بیماریهای تنفسی و دستگاه گوارش کاربرد دارد. با استفاده از لولهای به نام آندوسکوپ که در سر آن دوربین و چراغی وجود دارد، به طور زنده از وضعیت اندامها تصاویر را تهیه میکند. تصویربرداری سونوگرافی آندوسکوپیک با توجه به مسیر امواج به دو شیوه زیر انجام میگیرد:
امواج در این روش از طریق لوله و از راه دهان وارد میشود. با بررسی دستگاه گوارش و دستگاه تنفسی، بیماریهای شکم، ریه، کبد، غدد لنفاوی و پانکراس قابل تشخیص است. در این روش از معده، مری و بخشهایی از روده کوچک، تصاویر بدست میآید.
طی این فرایند آندوسکوپ از طریق مقعد به بدن راه مییابد. در این سونوگرافی دریچه مقعد، راست روده و بافتهای اطراف، بافت پوششی دیواره روده بزرگ، عروق خونی و گرههای لنفاوی ارزیابی میشوند. تصاویر بدست آمده در تشخیص کیست و تومورها به پزشک کمک فراوانی میکند.
این نوع سونوگرافی، روش تصویربرداری از ساختارهای نرم بدن است. قسمتهایی مانند عضلات، تاندونها، رباطها و مفاصل در این روش مورد بررسی قرار میگیرد. سونوگرافی ارتوپدی روشی غیرتهاجمی است و با استفاده از ژل و دستگاه، محل مورد نظر بررسی میشود. مشکلاتی مانند آسیبهای عضلانی، پارگی تاندونها، تومورهای بافت نرم و مشکلات مفصلی قابل تشخیص است.
درصورتی که فرد عارضه چشمی داشتهباشد، انجام سونوگرافی چشم مفید خواهدبود. این سونوگرافی که یک روش سونوگرافی غیرتهاجمی است، به بررسی ساختار محتویات داخلی چشم، کره چشم و فضای پشت آن میپردازد. تشخیص تومورهای داخلی چشم و اندازه و محل آنها، تشخیص جداشدگی شبکیه، تشخیص عفونت و التهابها، آسیبهای ناشی از ضربه از کاربردهای سونوگرافی چشم است.
این روش سونوگرافی غیرتهاجمی بوده و بدون درد است. سونوگرافی بیضه ابزاری مهم در تشخیص مشکلاتی مانند کیست، هیدروسل، واریکوسل، پیچش بیضه است. علاوهبراین هنگام بروز ضربه به ناحیه، انجام سونوگرافی توسط پزشک تجویز میشود تا آسیبهای ناشی از ضربه بررسی شود.
اکوکاردیوگرافی را با نامهای مختلفی مانند اکو قلب یا سونوگرافی قلب و عروق میشناسند. در این روش پروب جهت بررسی عملکرد قلب و دریچهها برروی پوست بدن در ناحیه قلب قرارمیگیرد. اکوکاردیوگرافی ابزاری کاربردی در تشخیص اختلالاتی مانند پمپاژ نامناسب خون، نقص دریچهها و نارسایی قلبی است.
در سونوگرافی دستگاه ادراری به طور ویژه اندامهای مختلفی بررسی میشود مانند کلیهها، مثانه و مجرای ادرار. البته قسمتهایی مانند میزنای به دلیل باریکی و موقعیت شان معمولا در تصاویر سونوگرافی قابل شناسایی نیستند. این روش سونوگرافی غیر تهاجمی است و معمولا ژل برروی شکم یا کمر اعمال میشود و پروب برروی محل مورد نظر قرارمیگیرد. برای سونوگرافی کلیه از بیمار درخواست میشود تا به پهلو بخوابد. در سونوگرافی ادراری شکل و ساختار اندام بررسی میشود تا هرگونه مشکل مانند افزایش اندازه کلیهها، عفونت، انسداد، کیست، تومور و سنگ قابل تشخیص باشد.
این سونوگرافی یک روش تصویربرداری غیرتهاجمی است که به ارزیابی ساختار قسمتهای مختلفی از گردن میپردازد. قسمتهایی از گردن مانند عضلات و بافتهای نرم گردن، غدد بزاقی، عروق خونی بررسی میشوند. همانطور که میدانید غده تیروئید در قسمت جلوی گردن قراردارد و در تنظیم متابولیسم بدن نقش دارد. به طور ویژه در سونوگرافی غده تیروئید، موقعیت غده، ساختار و عملکرد تیروئید بررسی میشود تا هرگونه تومور، کیست، توده، التهاب قابل تشخیص باشد. همچنین مشکلات غدد لنفاوی در این سونوگرافی توسط پزشک شناسایی میشود.
در صورت نیاز به مشاوره تلفنی و ثبت نظرات، اطلاعات خود را وارد کنید. کمتر از ۲۴ ساعت آینده با شما تماس گرفته و با افتخار مشاوره و راهنمایی میکنیم.
در هر بارداری که شرایط نرمال و طبیعی باشد، پزشک انجام چهار سونوگرافی در زمانهای مختلف را توصیه میکند. البته در شرایط خاص و با تشخیص پزشک، انجام سونوگرافیهای بیشتر و دیگری نیاز است. مانند هنگامی که مادر به دیابت و فشارخون مبتلاست. زیرا انجام آن به پزشک کمک میکنند تا اطلاعات دقیقتری از وضعیت جنین و سلامت آن بدست آورد. مثلا از میان آنها میتوان به سونوگرافی داپلر اشاره کرد. در این قسمت انواع سونوگرافیهایی که در دوران بارداری انجام میشود را بررسی خواهیم نمود. نیاز است بدانید که شیوه انجام سونوگرافیها در بارداری، به طور معمول به دو روش متفاوت واژینال و شکمی است. که انواع آن را بررسی میکنیم:
در سونوگرافی ترانس واژینال، بایستی پروب دستگاه وارد واژن شود. با حرکت پروب، رحم و تخمدانها، لولههای فالوپ و همچنین وضعیت جنین را مورد بررسی قرار میدهند. با استفاده از این روش سونوگرافی، سن جنین و تاریخ زایمان را میتوان مشخص نمود.
سونوگرافی NT یا همان پشت گردن جنین، در هفته یازده تا چهاردهم بارداری قابل انجام است. در این روش تصویربرداری اولتراسوند، علاوهبر رشد کلی جنین، رشد مغز نیز مورد بررسی قرارمیگیرد. سونوگرافی NT کمک میکند تا نواقص ژنتیکی از جمله سندروم داون تشخیص داده شود.
اسم دیگر این تصویربرداری، سونوگرافی سلامت جنین است. در هفته هجدهم بارداری، سونوگرافی آنومالی یا همان سلامت جنین قابل انجام است. پزشک در این تصویربرداری با توجه به دانش خود وضعیت جفت و ضربان قلب جنین را ارزیابی میکند. در سونوگرافی آنومالی بلندترین استخوان بدن و دور سر جنین بررسی میشود. علاوهبر این اندامهای شکمی و لگنی، بند ناف و میزان مایع آمنیوتیک نیز مورد ارزیابی قرارمیگیرد.
این نوع سونوگرافی در هر مرحلهاز بارداری، جهت ارزیابیهای تکمیلی قابل انجام است. به طور معمول از هفته پانزده تا بیست و شش، برای بررسی بهتر شرایط جنین کاربرد دارد. به طوری که مادر میتواند خمیازه و حرکات انگشتان فرزندش را ببیند.
"*" indicates required fields
شما در سایت گروه درمانی ظفر با انواع روشهای تصویربرداری سونوگرافی آشنا شدید. در این مقاله مهمترین تصویربرداریهای سونوگرافی از ارگانهای بدن مورد بررسی قرارگرفتند. البته میتوانیم از معایب سونوگرافی به این مورد اشاره نماییم که در سونوگرافی، تصویربرداری از استخوانها یا قسمتهای حاوی هوا، محدودیت وجوددارد. با این حال ایمنی و انعطافپذیری بالای سونوگرافی از فاکتورهایی است که آن را به یکی از مهمترین ابزارهای تشخیصی پزشکی تبدیل میکند. ما در بلاگ سایت گروه ظفر شما را با انواع خدمات سونوگرافی در اندیشه و به طور اختصاصی با خدمات درمانگاه شبانهروزی شاهد آشنا خواهیم ساخت.
دیدگاهتان را بنویسید