تفسیر نتایج آزمایش توسط پزشک ضروری است، زیرا پزشک با دانش و تجربه خود میتواند نتایج آزمایش را با توجه به مشخصات فردی شما، علائم بالینی و سابقه پزشکیتان تفسیر کند و توضیحات دقیقی از نتیجه آزمایشها ارائه نماید. این کار از برداشت نادرست از نتایج جلوگیری میکند و باعث میشود تشخیص دقیقتری ارائه شود. همچنین، برخی نتایج ممکن است نیاز به پیگیریهای بیشتر یا آزمایشهای تکمیلی داشته باشند که تنها پزشک میتواند تشخیص دهد. شما میتوانید برای آگاهی بیشتر پیرامون آزمایشات پزشکی درمانگاه شاهد، از راهنمای سایت گروه درمانی ظفر استفاده کنید.
علامت “CBC” در آزمایش خون به معنی “شمارش کامل خون” است که اطلاعات مفیدی درباره وضعیت سلولهای خونی ارائه میکند. پزشک با استفاده از پارامترهای زیر مواردی مانند کمخونی، عفونت، مشکلات ایمنی بدن را بررسی میکند. در ادامه، مقادیر نرمال برخی از پارامترهای مهم CBC را آوردهایم؛ البته این مقادیر میتواند بسته به استانداردهای آزمایشگاهها و مناطق مختلف کمی متفاوت باشد:
علامت “RBC” در برگه آزمایش خون به معنای “Red Blood Cell” یا سلول قرمز خون است. این پارامتر نشاندهنده تعداد سلولهای قرمز خون (RBCs) در واحد حجم خون است و معمولاً بر حسب میلیون در هر میکرولیتر (µL) خون گزارش میشود. سلولهای قرمز خون مسئول حمل اکسیژن از ریهها به سایر بافتهای بدن هستند. میزان نرمال RBC میتواند بسته به سن، جنسیت، و شرایط فردی مانند بارداری یا بیماریهای خونی کمی متفاوت باشد. کاهش تعداد RBC میتواند به کمخونی یا مشکلات تغذیهای اشاره داشته باشد، در حالی که افزایش آن ممکن است نشانگر بیماریهایی نظیر پلیسیتمی یا مشکلات ریوی باشد.
– برای مردان: بین ۴.۵ تا ۶ میلیون سلول در هر میکرولیتر (µL) خون
– برای زنان: بین ۴.۰ تا ۵.۵ میلیون سلول در هر میکرولیتر (µL) خون
علامت “Hb” در برگه آزمایش خون نشاندهندهی هموگلوبین است، پروتئینی که در گلبولهای قرمز خون وجود دارد و وظیفهی انتقال اکسیژن از ریهها به اندامهای مختلف بدن را دارد. میزان نرمال هموگلوبین میتواند بسته به سن و جنسیت متفاوت باشد:
– در مردان: بین ۱۳.۵ تا ۱۷.۵ گرم در دسیلیتر (g/dL) خون
– برای زنان: بین ۱۲ تا ۱۵.۵ گرم در دسیلیتر (g/dL) خون
– در زنان باردار: ۱۱ تا ۱۲ گرم در دسیلیتر (به دلیل افزایش حجم خون، مقدار هموگلوبین ممکن است کاهش یابد).
– برای کودکان: ۱۱ تا ۱۶ گرم در دسیلیتر (بسته به سن).
– در نوزادان: ۱۴ تا ۲۴ گرم در دسیلیتر (در هنگام تولد) و ۹.۵ تا ۱۳ گرم در دسیلیتر (در چند ماهگی).
HCT یا هماتوکریت (Hematocrit) نشاندهنده نسبت حجم گلبولهای قرمز به کل حجم خون است و به صورت درصد بیان میشود. مقدار نرمال هماتوکریت بسته به سن، جنسیت و شرایط بدن متفاوت است.
– برای زنان بین 36 تا 46 درصد
– برای مردان بین 41 تا 53 درصد
– در زنان باردار ۳۳درصد یا بیشتر (کمی کاهش ممکن است طبیعی باشد.)
– برای کودکان ۳۶ تا ۴۴ درصد
– در نوزادان ۵۵ تا ۶۸ درصد
علامت “WBC” در برگه آزمایش خون به معنای “White Blood Cell” یا سلول سفید خون یا همان لکوسیت است. این پارامتر بیانگر تعداد گلبولهای سفید خون در یک واحد حجم خون است و بهطور معمول بر حسب هزار سلول در هر میکرولیتر (µL) خون گزارش میشود. گلبولهای سفید نقش مهمی در سیستم ایمنی دارند و بدن را در برابر عفونتها و عوامل بیماریزا محافظت میکنند. مقادیر خارج از این محدوده میتواند نشاندهنده مشکلات مختلفی باشد. مثلاً تعداد بالای گلبولهای سفید ممکن است به عفونت، التهاب، یا برخی بیماریهای خونی اشاره داشته باشد. در مقابل، پایین بودن تعداد گلبولهای سفید میتواند نشانه ضعف سیستم ایمنی یا مشکلات خونی خاص باشد. نسبت انواع لکوسیتها: شامل نوتروفیلها، لنفوسیتها، مونوسیتها، ائوزینوفیلها و بازوفیلها که هر کدام باید در محدوده طبیعی خود باشد تا بدن عملکرد ایمنی مناسبی را نشان دهد. محدوده نرمال WBC: معمولاً بین ۴,۰۰۰ تا ۱۱,۰۰۰ سلول در هر میکرولیتر (µL) خون
پلاکتها (Platelets) یا ترومبوسیتها، سلولهای کوچکی هستند که در خون نقش مهمی در انعقاد خون و جلوگیری از خونریزی دارند که از سلولهای بزرگ مغز استخوان به نام مگاکاریوسیتها تولید میشوند و در صورت آسیب دیدن رگهای خونی، به محل زخم میروند و فرآیند لختهسازی را آغاز میکنند. تعداد پلاکتها :مقدار طبیعی بین 150 تا 450 هزار در میکرولیتر (µL) است.
– علامت BG: علامت “BG” در برگه آزمایش خون به معنای ( Blood Glucose) یا قند خون است و به بررسی سطح گلوکز در خون میپردازد. معیارهای متداول برای سطح نرمال قند خون در حالتهای مختلف به صورت زیر است:
قند خون ناشتا (قبل از صبحانه یا بعد از چندین ساعت ناشتایی): میزان نرمال بین 70 تا 99 میلیگرم در دسیلیتر (mg/dL) خون.
قند خون پس از وعده غذایی (معمولاً دو ساعت پس از غذا): میزان نرمال کمتر از 140 میلیگرم در دسیلیتر خون.
علامت “LIPID” نشاندهنده Lipid Profile یا پروفایل چربیها است که برای اندازهگیری سطح چربیها و کلسترول خون انجام میشود. این آزمایش به ارزیابی ریسک بیماریهای قلبی کمک میکند. میزان نرمال برخی از پارامترهای مهم در آزمایش Lipid Profile شامل موارد زیر است (مقادیر ممکن است بسته به آزمایشگاه یا منطقه متفاوت باشند):
کمتر از 200 میلیگرم در دسیلیتر.
علامت LDL در برگه آزمایش خون به معنای Low-Density Lipoprotein یا لیپوپروتئین با چگالی پایین است. LDL نوعی از چربی خون است که به عنوان کلسترول بد شناخته میشود و میتواند در صورت بالا بودن، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی را افزایش دهد. سطح بالای LDL میتواند موجب تجمع کلسترول در دیواره عروق و انسداد عروق کرونری شود که خطر حمله قلبی را افزایش میدهد. اگر سطح LDL در خون شما بالاست، پزشک ممکن است تغییراتی در سبک زندگی، تغذیه مناسب، و در صورت نیاز، مصرف داروهای کاهنده کلسترول را به شما پیشنهاد کند تا به کاهش خطر بیماریهای قلبی-عروقی کمک کند.
– میزان نرمال LDL: سطح LDL باید کمتر از 130 میلیگرم بر دسیلیتر (mg/dL) باشد. با این حال، میزان هدف LDL بسته به ریسک فردی متفاوت است. برای افرادی که عوامل خطر بالاتری دارند، مانند کسانی که دچار بیماری عروق کرونری یا دیابت هستند، این سطح میتواند کمتر از 70 میلیگرم بر دسیلیتر نیز در نظر گرفته شود.
علامت HDL در برگه آزمایش خون به معنای High-Density Lipoprotein یا لیپوپروتئین با چگالی بالا است. HDL که به عنوان “کلسترول خوب” شناخته میشود، نقش مهمی در انتقال کلسترول از بافتها به کبد دارد تا از بدن دفع شود. این عملکرد به جلوگیری از انباشت کلسترول در دیوارههای عروق کمک کرده و خطر بیماریهای قلبی-عروقی را کاهش میدهد. سطوح بالاتر HDL در خون، نشانگر خوبی برای کاهش ریسک بیماریهای قلبی است، زیرا HDL با جمعآوری کلسترول اضافی و انتقال آن به کبد برای دفع، از تجمع کلسترول در عروق جلوگیری میکند. سطح پایین HDL، از سوی دیگر، میتواند ریسک بیماریهای قلبی و عروقی را افزایش دهد.
– میزان نرمال HDL: مقدار نرمال HDL در مردان معمولاً بالاتر از 55 میلیگرم بر دسیلیتر (mg/dL) و در زنان بالاتر از 45 میلیگرم بر دسیلیتر است. با این حال، استانداردهای نرمال ممکن است بسته به آزمایشگاه و موقعیت جغرافیایی متفاوت باشد.
تری گلیسیرید (Triglycerides) نوعی چربی (لیپید) است که در خون وجود دارد و یکی از آزمایشهای معمول در بررسی پروفایل چربی خون به شمار میرود. میزان کمتر از 200 میلیگرم در دسیلیتر نرمال است.
یکی از شاخصهای مهم در ارزیابی خطر بیماریهای قلبی-عروقی است. این نسبت به مقایسه سطح کل کلسترول خون با سطح HDL، که به عنوان “کلسترول خوب” شناخته میشود، میپردازد. مقدار کمتر از ۵ نرمال است. درحالی که میزان این نسبت از ۳.۵ تا ۱ مقدار بهینه است.
آزمایش عملکرد کبد یا (Liver Function Test – LFT) برای ارزیابی سلامت و عملکرد کبد انجام میشود. پارامترهای زیر به پزشکان کمک میکند تا اختلالات کبدی، التهاب، و سایر مشکلات احتمالی کبد را شناسایی کنند. البته مقادیر نرمال ممکن است بسته به هر آزمایشگاه و منطقه متفاوت باشد. آزمایش LFT معمولاً شامل بررسی پارامترهای زیر است:
پروتئینی که در کبد تولید میشود و نقش مهمی در حفظ فشار خون دارد. میزان نرمال: بین 3.4 تا 5.4 گرم در دسیلیتر (g/dL) خون.
آنزیمی که به فرآیند متابولیسم کمک میکند و در کبد وجود دارد. افزایش آن معمولاً نشاندهنده آسیب کبدی است. میزان نرمال در آزمایشگاه شاهد کمتر از ۴۰ واحد بینالمللی در لیتر است. محدودههای مرجع میتوانند بسته به آزمایشگاه و منطقه متغیر باشند. در نتیجه، بهتر است با آزمایشگاه خود برای بررسی دقیق مقادیر نرمال هماهنگی کنید. معمولاً سطح ALT در خون باید بین ۷ تا ۵۶ واحد بینالمللی در لیتر (IU/L) باشد. افزایش ALT ممکن است نشانهای از مشکلات کبدی مانند هپاتیت، چربی کبد، سیروز یا آسیبهای کبدی باشد. همچنین، استفاده از برخی داروها، مسمومیتها و برخی بیماریهای دیگر میتوانند سطح ALT را بالا ببرند.
علامت AST در برگه آزمایش خون به معنای Aspartate Aminotransferase (آسپارتات آمینوترانسفراز) است. این آنزیم در سلولهای کبدی، قلبی، عضلات و سایر بافتها حضور دارد و نقش مهمی در فرایندهای متابولیکی بدن ایفا میکند. اندازهگیری سطح AST میتواند به عنوان نشانگری از سلامت کبد و قلب استفاده شود. بالا رفتن سطح AST ممکن است به دلیل مشکلات کبدی مانند هپاتیت، سیروز، یا آسیبهای کبدی باشد و همچنین میتواند نشانهای از مشکلات قلبی، مانند آسیبهای قلبی، باشد. مصرف برخی داروها، مسمومیتها، و حتی فعالیت بدنی سنگین نیز ممکن است باعث افزایش سطح AST شوند.
– میزان نرمال AST: محدوده طبیعی AST معمولاً بین ۵ تا ۴۰ واحد بینالمللی در لیتر (IU/L) است، اما این محدوده میتواند بسته به هر آزمایشگاه متفاوت باشد، بنابراین توصیه میشود به مقادیر مرجع آزمایشگاه خود توجه کنید.
حاصل تجزیه سلولهای قرمز خون است و به بررسی عملکرد دفع کبد کمک میکند.
– میزان نرمال: کمتر از 1.2 میلیگرم در دسیلیتر (mg/dL).
– بیلیروبین مستقیم (Direct Bilirubin): میزان نرمال معمولاً کمتر از 0.3 میلیگرم در دسیلیتر است.
میزان نرمال در آزمایشگاه شاهد معمولا 80 تا 306 (U/L) واحد در لیتر خون است.
آزمایش عملکرد کلیه یاKidney Function Test (KFT) برای ارزیابی سلامت کلیهها انجام میشود و شامل چندین پارامتر مهم است:
یکی از مواد زائدی است که از عضلات تولید میشود و توسط کلیهها دفع میشود. اگر سطح آن بالا باشد، به این معنی است که احتمالاً کلیهها به درستی سموم را دفع نمیکنند.
– مقدار نرمال در آزمایشگاه شاهد: در مردان بین 0.6 تا 1.4 میلیگرم در دسیلیتر (mg/dL) و در زنان بین 0.5 تا 1.3 میلیگرم در دسیلیتر.
این آزمایش برای ارزیابی کلی کیفیت و سلامت ادرار انجام میشود. وجود خون یا پروتئین در ادرار میتواند نشانه بیماریهای کلیوی باشد. در این آزمایش عدم وجود خون یا پروتئین غیرطبیعی در ادرار بررسی میشود.
این آزمایش نشانگرهای التهابی مرتبط با بیماریهای کلیوی مانند گلومرولونفریت را بررسی میکند. در این آزمایش عدم وجود نشانگرهای گلومرولونفریت در ادرار بررسی میشود.
علامت “CRP”در برگه آزمایش خون به معنی C-Reactive Protein یا پروتئین سی-ریاکتیو است. این پروتئین در پاسخ به التهاب و عفونت در بدن تولید میشود و به عنوان یک نشانگر برای شناسایی وجود التهاب در بدن مورد استفاده قرار میگیرد. آزمایش سطح CRP در خون میتواند اطلاعات مهمی درباره وضعیت التهابی بدن و شدت آن ارائه دهد. این پروتئین در حضور التهاب در بدن افزایش مییابد. مقدار نرمال در آزمایشگاه شاهد: کمتر از ۶ میلیگرم در دسیلیتر (mg/dL) خون است. به طور کلی در شرایط عادی، سطح CRP پایین بوده و اغلب کمتر از ۱۰ میلیگرم در لیتر (mg/L) است. در صورت بروز عفونتها یا التهابات شدید، سطح CRP ممکن است به بالای ۱۰۰ میلیگرم در لیتر افزایش یابد.
علامت “ESR” به معنای Erythrocyte Sedimentation Rate یا نرخ ترسیب سلولهای قرمز خون است. این آزمایش برای اندازهگیری سرعت رسوب گلبولهای قرمز در لوله آزمایشی استفاده میشود و ممکن است در شرایط خاص بدنی یا بیماریها، این نرخ تغییر کند. این مقادیر میتوانند بسته به سن، جنسیت و شرایط بیمار از نظر التهابات، عفونت و داروها متفاوت باشند و ارزیابی دقیق آنها نیاز به تفسیر پزشک دارد. این پارامتر تشخیصدهنده قطعی بیماری نیست و باید به عنوان یک ابزار کنار سایر علامتها و سابقه پزشکی و دیگر آزمایشات تکمیلی مورد استفاده قرارگیرد.
– در مردان: کمتر از ۱۵ میلیمتر در ساعت
– در زنان: کمتر از ۲۰ میلیمتر در ساعت
علامت UA در برگه آزمایش خون به معنای Uric Acid یا اوریک اسید است. اوریک اسید محصول نهایی تجزیه و متابولیسم پورینها در بدن است، که این پورینها در برخی غذاها و بافتهای بدن یافت میشوند. سطح اوریک اسید در خون به عنوان شاخصی برای بررسی تعادل اسیدی و بازی بدن مورد استفاده قرار میگیرد و میتواند به تشخیص بیماریهایی مانند نقرس و مشکلات کلیوی کمک کند. بالا بودن اوریک اسید ممکن است باعث تشکیل کریستالهای اورات در مفاصل و بافتها شده و در نتیجه منجر به درد و التهاب مفاصل شود که از علائم نقرس است. همچنین، سطوح بالای اوریک اسید میتواند به مشکلات کلیوی مانند تشکیل سنگ کلیه منجر شود.
– میزان نرمال اوریک اسید: محدوده طبیعی اوریک اسید در خون معمولاً برای مردان کمتر از 6 میلیگرم بر دسیلیتر (mg/dL) و برای زنان کمتر از 5 میلیگرم بر دسیلیتر است. البته، این محدوده بسته به هر آزمایشگاه و منطقه متفاوت است و بهتر است با مقادیر مرجع آزمایشگاه خود مشورت کنید.
علامت UMA در برگه آزمایش ادرار به Microalbumin (میکروآلبومین) اشاره دارد. میکروآلبومین نوعی پروتئین آلبومین است که در مقادیر بسیار کم در ادرار دفع میشود و افزایش آن میتواند نشاندهنده مشکلات کلیوی باشد. این آزمایش بهویژه برای تشخیص زودهنگام آسیبهای کلیوی ناشی از دیابت، معروف به نفروپاتی دیابتی، استفاده میشود. برای ارزیابی دقیقتر و اطمینان از درستی مقادیر، بهتر است نتایج خود را با محدودههای مرجع آزمایشگاه مقایسه کنید و در صورت بالا بودن سطح میکروآلبومین، با پزشک خود مشورت کنید تا در صورت نیاز، اقدامات درمانی لازم صورت گیرد.
– میزان نرمال میکروآلبومین:
– کمتر از 30 میلیگرم در 24 ساعت: این سطح نرمال محسوب میشود و نشانهای از عملکرد طبیعی کلیهها است.
– بین 30 تا 300 میلیگرم در 24 ساعت: این محدوده نشاندهنده میکروآلبومینوری است و ممکن است نشانه اولیه نفروپاتی دیابتی یا مشکلات خفیف کلیوی باشد.
– بیش از 300 میلیگرم در 24 ساعت: این مقدار نشانگر آلبومینوری قابلتوجه است و میتواند نشاندهنده آسیب جدی به کلیهها باشد، بهویژه در افرادی که از دیابت رنج میبرند.
علامت Ccr در برگه آزمایش خون به Creatinine Clearance (پاکسازی کراتینین) اشاره دارد و به اندازهگیری عملکرد فیلتراسیون کلیهها کمک میکند. این آزمایش از طریق نمونهگیری از ادرار ۲۴ ساعته انجام میشود که طی آن تمام ادرار جمعآوری شده و همراه با سطح کراتینین خون بررسی میشود. این آزمایش میتواند سطح کارایی کلیهها در تصفیه مواد زائد را نشان دهد. در صورت خارج بودن Ccr از محدوده نرمال، بهتر است با پزشک مشورت کنید تا بر اساس شرایط فردی، ارزیابی کاملتری انجام گیرد.
– میزان نرمال Ccr: بهطور کلی در بزرگسالان میزان نرمال بین ۹۰ تا ۱۲۰ میلیلیتر بر دقیقه (mL/min) است. این محدوده میتواند بر اساس جنسیت، سن، وضعیت فیزیکی فرد و همچنین عوامل دیگری مانند مصرف داروها، بیماریهای مزمن، وضعیت بارداری، و میزان مصرف آب متفاوت باشد.
علامت FOBT در برگه آزمایش به معنای Fecal Occult Blood Test یا آزمایش تشخیص خون مخفی در مدفوع است. این آزمایش برای شناسایی خون مخفی در مدفوع به کار میرود که میتواند نشاندهنده بیماریهای گوارشی مانند زخم معده، سرطان روده بزرگ و یا مشکلات دیگر باشد. نتیجه مثبت به معنای وجود خون مخفی در مدفوع است، در حالی که نتیجه منفی نشاندهنده عدم وجود خون مخفی در مدفوع است. در صورت مثبت بودن نتیجه، معمولاً بررسیهای بیشتری مانند کولونوسکوپی یا سیگموئیدوسکوپی برای شناسایی منبع خونریزی و تشخیص دقیقتر انجام میشود. توجه داشته باشید که نتیجه مثبت FOBT به تنهایی نمیتواند تشخیص نهایی بیماریهای گوارشی باشد و نیازمند ارزیابی دقیقتر و مشورت با پزشک است.
آزمایش چربی مدفوع (FFAT) برای اندازهگیری مقدار چربی موجود در مدفوع به کار میرود. در این آزمایش، از نمونهای از مدفوع استفاده میشود تا میزان چربی موجود در آن اندازهگیری و ارزیابی گردد. در بسیاری از آزمایشگاهها، میزان نرمال برای چربی مدفوع بهطور معمول کمتر از ۷ گرم در روز تعیین میشود، در حالی که مقادیر بالاتر از ۷ گرم در روز ممکن است نشاندهنده یک نتیجه غیرعادی باشند. مقادیر بالاتر از حد نرمال میتوانند نشاندهنده وجود ترکیباتی مانند نمکها و سایر مواد که در مدفوع به صورت نامرئی باقی میمانند و همچنین ممکن است به مشکلات گوارشی اشاره داشته باشند. برخی از علل افزایش چربی در مدفوع شامل اختلالات جذب، التهاب روده، سندرم روده تحریکپذیر و کاهش آنزیمهای گوارشی است.
علامت “TFT” در برگه آزمایش معمولاً به آزمایش عملکرد غده تیروئید (Thyroid Function Test) اشاره دارد. این آزمایش برای ارزیابی وضعیت عملکرد غده تیروئید انجام میشود. مقادیر نرمال آزمایش TFT ممکن است بسته به طبقهبندیهای مختلف در آزمایشگاهها متفاوت باشد. در ادامه، مقادیر نرمال برخی از پارامترهای رایج در آزمایش TFT آورده شده است:
این هورمون معیار اصلی برای اندازهگیری فعالیت غده تیروئید است. معمولاً مقادیر نرمال در محدوده 0.35 تا 4.7 میکرو یونیت بر میلیلیتر (µU/ml) یا مقادیر مشابه قرار دارد.
این هورمون تیروئیدی توسط غده تیروئید ترشح میشود و مقادیر نرمال آن معمولاً بین ۴.۵ تا ۱۲.۵ میکروگرم بر دسیلیتر (µg/dL) یا مقادیر مشابه است.
این هورمون دیگر نیز توسط غده تیروئید ترشح میشود و مقادیر نرمال آن معمولاً بین 0.8 تا 2.3 نانومول بر لیتر است.
لازم است بدانید مقادیر نرمال ممکن است با گذشت زمان و بسته به استانداردهای آزمایشگاهی تغییر کند.
آزمایش HbA1c میزان هموگلوبین گلیکوزیله موجود در خون را اندازهگیری میکند. این نوع هموگلوبین زمانی در خون تشکیل میشود که پروتئین موجود در گلبولهای قرمز که مسئول حمل اکسیژن در خون هستند، با گلوکز آزاد در خون ترکیب شود. گلوکز از طریق خون به سایر نقاط بدن منتقل میشود و حضور آن در برخی اندامها میتواند مشکلات جدی برای بیمار ایجاد کند.
مقادیر نرمال HbA1c بسته به استانداردهای آزمایشگاهی متفاوت است. با این حال، بهطور عمومی، مقادیر زیر به عنوان محدوده نرمال HbA1c در نظر گرفته میشود:
– برای افراد بدون دیابت: کمتر از ۵.۷٪ معمولاً به عنوان نرمال تلقی میشود.
– برای مدیریت دیابت: مقادیر بین ۵.۷٪ تا ۶.۴٪ معمولاً به عنوان پیش دیابت یا وضعیت غیرطبیعی گلوکز خون در نظر گرفته میشود.
– مقادیر بیشتر از ۶.۴٪ ممکن است نشاندهنده دیابت باشد.
در این مقاله تلاش شده است تا پارامترهای متداولی که در برگههای تفسیر نتایج آزمایش درج میشوند، به صورت جامع توضیح داده شوند. با این حال، ممکن است برخی علائم یا اختصاراتی در برگههای آزمایش وجود داشته باشد که در این لیست ارائه نشدهاند. ما فهرستی کامل از این علائم را برای شما آماده کردهایم. برای دریافت توضیحات بیشتر میتوانید با مشاوران ما در آزمایشگاه تماس بگیرید تا اطلاعات تکمیلی را به صورت رایگان در اختیار شما قرار دهند. اگر هر عددی خارج از این بازهها بود، بهتر است با پزشک مشورت کنید. مقادیر ممکن است بسته به آزمایشگاه یا شرایط خاص بیمار متفاوت باشد.
ABG (گاز خون شریانی): pH محدوده نرمال ۷.۳۵ تا ۷.۴۵
PaO2 (فشار جزئی اکسیژن خون شریانی): محدوده نرمال ۷۵-۱۰۰ میلیمتر جیوه (mmHg)
PaCO2 (فشار جزئی دیاکسید کربن خون شریانی): محدوده نرمال ۳۵-۴۵ میلیمتر جیوه (mmHg)
HCO3 (بیکربنات): محدوده نرمال ۲۲-۲۸ میلیمول بر لیتر (mEq/L)
ABRH (گروه خونی ABO و Rh): ABO: A، B، AB، O
Rh: مثبت (+) یا منفی (-)
Alb (آلبومین): محدوده نرمال ۳.۵-۵.۰ گرم بر دسیلیتر (g/dL)
Alk Phos (فسفاتاز قلیایی): محدوده نرمال ۴۴-۱۴۷ واحد بینالمللی بر لیتر (IU/L)
aPTT (زمان لختگی جزئی فعال شده): محدوده نرمال ۲۵-۳۵ ثانیه
ویتامین B12: محدوده نرمال ۲۰۰-۹۰۰ پیکوگرم بر میلیلیتر (pg/mL)
BUN (آزمایش نیتروژن اوره خون): محدوده نرمال ۶-۲۰ میلیگرم بر دسیلیتر (mg/dL)
Ca کلسیم: محدوده نرمال این ماده در خون بین 5 تا 10.5 میلیگرم بر دسیلیتر (mg/dL) است. تغییر در سطح کلسیم ممکن است نشاندهنده مشکلات مرتبط با استخوان، کلیه یا غدد پاراتیروئید باشد.
Cl کلرید: محدوده نرمال: 96-106 میلیمول بر لیتر (mmol/L)
CU مس: 70 – 150میکروگرم بر دسیلیتر (mcg/dL)
Dig دیگوکسین: محدوده نرمال 0.8 تا 2.0 نانوگرم بر میلیلیتر (ng/mL)
EOS ائوزینوفیلها: 0 تا 7 درصد از کل سلولهای سفید خون (WBC)
FBS (قند خون ناشتا): بین 70 تا 110 میلیگرم بر دسیلیتر (mg/dL)
Fe (آهن کل): در مردان معمولاً بین 60 تا 170 میکروگرم بر دسیلیتر (mcg/dL) و در زنان بین 50 تا 150 میکروگرم بر دسیلیتر
FEP (پروتوپورفیرین آزاد در اریتروسیتها): معمولاً بین 25 تا 150 میکروگرم بر دسیلیتر (mcg/dL)
فولات (LH و FSH): معمولاً بین 2.7 تا 17 نانوگرم بر میلیلیتر (ng/mL)
FT3 (ترییدوتیرونین آزاد): محدوده نرمال 3 تا4.2 پیکوگرم بر میلیلیتر (pg/mL)
FT4 (تیروکسین آزاد): معمولاً بین 0.8 تا 8 نانوگرم بر دسیلیتر (ng/dL)
G2PP (قند خون 2 ساعت بعد از وعده غذایی): کمتر از 140 میلیگرم بر دسیلیتر (mg/dL)
Gamma GT (گاما گلوتامیل ترانسفراز):
در مردان: تا 55 واحد بر لیتر (U/L)
در زنان: تا 38 واحد بر لیتر (U/L)
G6PD (گلوکز-6-فسفات دهیدروژناز): آزمایشی برای بررسی نقص آنزیمی محدوده نرمال مشخصی ندارد و نتایج بر اساس شرایط بیمار تفسیر میشود.
HBsAg (آنتیژن سطح ویروس هپاتیت B): در شرایط طبیعی: منفی است. مثبت بودن نشاندهنده عفونت با ویروس هپاتیت B است.
hCG (گنادوتروپین کوریونیک انسانی):
در زنان غیر باردار و مردان: کمتر از 5 میلیواحد بر میلیلیتر (mIU/mL)
در زنان باردار: سطح این هورمون متناسب با پیشرفت بارداری افزایش مییابد.
hCG (urine): آزمایش ادراری برای بارداری: نتیجه مثبت خواهدبود اگر میزان hCG در ادرار بالاتر از حد حساسیت آزمایشگاه باشد.
HFP (پانل عملکرد کبدی): این آزمایش شامل چندین بخش است.
محدوده طبیعی هر بخش بستگی به آزمایشهای خاص موجود در این پانل دارد و باید به نتایج هر مورد جداگانه توجه کرد.
HIAA (استیک اسید 5-هیدروکسی ایندول): میزان نرمال معمولاً کمتر از 17 میکروگرم در 24 ساعت (24h) است.
iCa (کلسیم یونیزه): محدوده نرمال معمولاً بین 1.12 تا 1.32 میلیمول بر لیتر (mmol/L) است.
IgE (ایمونوگوبولین G): معمولاً کمتر از 100 واحد بر میلیلیتر (IU/ml) در حالت طبیعی است.
IgA (ایمونولوگوبولین A): معمولاً بین 70 تا 400 میلیگرم بر دسیلیتر (mg/dL) در حالت طبیعی است.
IgG (ایمونولوگوبولین G): معمولاً بین 700 تا 1600 میلیگرم بر دسیلیتر (mg/dL) در حالت طبیعی است.
IgM (ایمونوگوبولین M): معمولاً بین 50 تا 300 میلیگرم بر دسیلیتر (mg/dL) در حالت طبیعی است.
IGF-1 (فاکتور رشد شبه انسولینی-1): معمولاً بین 90 و 280 نانوگرم بر میلیلیتر (ng/mL) در حالت طبیعی است.
INR (زمان پروترومبین): معمولاً بین 0.9 و 1.1 در حالت طبیعی است.
K (پتاسیم): معمولاً بین 3.5 و 5 میلیمول بر لیتر (mEq/L) در حالت طبیعی است.
LD ( لاکتات دهیدروژناز): معمولاً بین 140 تا 280 واحد بر لیتر (U/L) در حالت طبیعی است.
LH (هورمون لوتئینیزه): معمولاً بین 1 تا 9 میلیواحد بر میلیلیتر (mIU/mL) در زمانهای مختلف در دورههای مختلف قاعدگی در حالت طبیعی است.
Li (لیتیم): معمولاً بین 0.6 تا 1.2 میلیگرم بر لیتر (mEq/L) در حالت طبیعی است.
MCHC (Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration – غلظت هموگلوبین متوسط در گلبولهای قرمز):
مقدار طبیعی بین 33.4 تا 35.5 گرم بر دسیلیتر (g/dL) است.
MCV (Mean Corpuscular Volume – حجم متوسط گلبولهای قرمز):
بزرگسالان: 80 تا 96 فمتولیتر (fL).
کودکان: 80 تا 95 فمتولیتر (fL).
نوزادان: 96 تا 108 فمتولیتر (fL).
MetHgb (Methhemoglobin – مت هموگلوبین): مقدار طبیعی کمتر از 1 درصد کل هموگلوبین است.
Mg (Magnesium – منیزیم): مقدار طبیعی بین 1.7 تا 2.3 میلیگرم بر دسیلیتر (mg/dL) است.
MIC (Minimum Inhibitory Concentration – غلظت مهارکننده حداقلی):
بستگی به نوع دارو و میکروارگانیسم دارد و مقادیر نرمال برای هر ترکیب متفاوت است.
MMA (Methylmalonic Acid – اسید متیل مالونیک): مقدار طبیعی معمولاً کمتر از 0.4 میکرومول بر لیتر (μmol/L) است.
Mn (Manganese – منگنز): مقدار طبیعی بین 1.7 تا 2.5 میکروگرم بر دسیلیتر (μg/dL) است.
Na (Sodium – سدیم): مقدار طبیعی معمولاً بین 135 تا 145 میلیمول بر لیتر (mEq/L) است.
Ammonia NH3 (آمونیاک): مقدار طبیعی معمولاً بین 11 تا 35 میکروگرم بر دسیلیتر (μg/dL) است.
PB (سرب): مقدار طبیعی کمتر از 5 میکروگرم بر دسیلیتر (μg/dL) است.
PBG (Porphobilinogen – پورفوبیلینوژن): مقدار طبیعی کمتر از 2 میکرومول بر لیتر (μmol/L) است.
PCP (Phencyclidine – فنسیکلیدین): در حالت طبیعی نباید شناسایی شود. نتیجه منفی طبیعی است.
PHO (Phosphorus – فسفر): مقدار طبیعی بین 0.97 تا 1.45 میلیگرم بر دسیلیتر (mg/dL) است.
PO4 (فسفات): مقدار طبیعی بین 5 تا 4.5 میلیگرم بر دسیلیتر (mg/dL) است.
PRL (پرولاکتین): مقدار طبیعی بین 2 تا 18 نانوگرم بر میلیلیتر (ng/mL) است.
PSA (آنتیژن خاص پروستات): مقدار طبیعی در مردان بین 0 تا 4 نانوگرم بر میلیلیتر (ng/mL) است.
با افزایش سن، مقادیر بالاتر میتوانند طبیعی تلقی شوند.
PT (زمان پروترومبین): مقدار طبیعی بین 11 تا 13.5 ثانیه است.
PTH (هورمون پاراتیروئید): مقدار طبیعی بین 10 تا 65 پیکوگرم بر میلیلیتر (pg/mL) است.
PTT (زمان پارشیال ترومبوپلاستین):مقدار طبیعی بین 25 تا 35 ثانیه است.
RET (تعداد رتیکولوسیتها): مقدار طبیعی بین 5 تا 2.5 درصد از تعداد کل سلولهای قرمز خون است.
RF (فاکتور روماتوئید): مقدار طبیعی منفی است (عدم حضور فاکتور روماتوئید).
RPR (آزمایش راپید پلاسمایی ریاگین): مقدار طبیعی منفی است (عدم حضور).
RSV (ویروس سینسیشیال تنفسی): نتیجه معمولاً بهصورت مثبت یا منفی بر اساس حضور یا عدم حضور ویروس گزارش میشود.
Scl-70 (آنتیبادی اسکلرودرما): نتیجه معمولاً به صورت “مثبت” یا “منفی” گزارش میشود که بیانگر وجود یا عدم وجود آنتیبادی مرتبط با اسکلرودرما است.
SHBG (گلوبولین متصلکننده هورمون جنسی): مقدار طبیعی: 10 تا 50 نانوگرم بر میلیلیتر (ng/ml).
SIFE (الکتروفورز ایمنوفیکساسیون سرم): نتیجه آزمایش معمولاً بر اساس الکتروفورز پروتئینهای سرم و حضور یا عدم حضور باندهای ایمونوفیکساسیون گزارش میشود.
Sirolimus (سیرولیموس): نتایج بر اساس سطح سیرولیموس در خون گزارش میشود و به شرایط درمانی و نوع آزمایش بستگی دارد.
SPEP (الکتروفورز پروتئین سرم): نتایج بر اساس الکتروفورز پروتئینهای سرم و نسبت آنها گزارش میشود.
SSA (آنتیبادی سندرم شوگرن-A): نتیجه معمولاً به صورت “مثبت” یا “منفی” بر اساس وجود یا عدم وجود این آنتیبادی گزارش میشود.
SSB (آنتیبادی سندرم شوگرن-B): مانند SSA، نتیجه معمولاً به صورت “مثبت” یا “منفی” گزارش میشود.
DNA SSDNA (تک زنجیرهای): نتیجه بر اساس وجود یا عدم وجود DNA تک زنجیرهای به صورت “مثبت” یا “منفی” گزارش میشود.
Tacrolimus (تاکرولیموس): نتایج بر اساس سطح تاکرولیموس در خون گزارش میشود و به درمان مرتبط است.
TBG (گلوبولین متصلکننده تیروکسین): مقدار طبیعی: 12 تا 20 میکروگرم بر میلیلیتر (ug/ml).
Theo (تئوفیلین): سطح نرمال این ماده معمولاً بین ۵ تا ۱۵ میکروگرم بر میلیلیتر (µg/mL) است.
TIBC (ظرفیت کلی اتصال آهن): محدوده نرمال معمولاً بین ۲۴۰ تا ۴۵۰ میکروگرم بر دسیلیتر (µg/dL) است.
TP (پروتئین کل): سطح طبیعی آن معمولاً بین ۶ تا ۸ گرم بر دسیلیتر (g/dL) است.
Tre Ab (آنتیبادیهای ترپونما): نتایج بر اساس وجود یا عدم وجود آنتیبادی به صورت “مثبت” یا “منفی” گزارش میشود.
TRH (هورمون آزادکننده تریوتروپین): مقدار نرمال این هورمون معمولاً بین ۱ تا ۳۰ پیکوگرم بر میلیلیتر (pg/mL) است.
TRXN (ارزیابی واکنش انتقال خون): نتایج این ارزیابی بر اساس واکنش بیمار به انتقال خون و مشاهده هرگونه واکنش احتمالی گزارش میشود.
TH (هورمون تحریککننده تیروئید): مقدار نرمال این هورمون معمولاً بین ۴ تا ۴ میکروگرم بر دسیلیتر (µIU/mL) است.
TSI (ایمونوگلوبولین تحریککننده تیروئید): نتایج معمولاً به صورت “مثبت” یا “منفی” بر اساس وجود یا عدم وجود ایمونوگلوبولین تحریککننده تیروئید گزارش میشود.
TT (زمان ترومبین): زمان طبیعی معمولاً بین ۱۰ تا ۱۴ ثانیه است.
TYSC (نوع و اسکرین): نتایج بر اساس تعیین گروه خونی بیمار و غربالگری مرتبط با انتقال خون گزارش میشود.
UIFE (الکتروفورز ایمنوفیکساسیون ادرار): نتایج این آزمایش بر اساس الکتروفورز پروتئینهای ادرار و وجود یا عدم وجود باندهای ایمونوفیکساسیون گزارش میشود.
UPE, PEP یا Ur Prot Elect (الکتروفورز پروتئین ادرار): مقدار نرمال الکتروفورز پروتئین ادرار بستگی به نوع و الگوی باندهای پروتئینی دارد. نتایج معمولاً با الگوی الکتروفورز ارائه میشوند.
VCA (آنتیژن کپسید ویروسی): نتایج این آزمایش معمولاً به صورت “مثبت” یا “منفی” بر اساس وجود یا عدم وجود آنتیژن کپسید ویروسی گزارش میشود.
VDRL (آزمایش سیفیلیس): برای تشخیص بیماریهای مقاربتی، نتایج معمولاً به صورت “مثبت” یا “منفی” بر اساس وضعیت سیفیلیس در مایع مغزی-نخاعی (CSF) گزارش میشود.
Vit A (ویتامین): مقدار طبیعی این ویتامین معمولاً بین ۲۰ تا ۸۰ میکروگرم بر دسیلیتر (mg/dL) است.
Vit B1 (تیامین): سطح نرمال این ویتامین معمولاً بین ۷۰ تا ۱۸۰ نانوگرم بر میلیلیتر (ng/mL) است.
Vit B2 (ریبوفلاوین): سطح طبیعی این ویتامین معمولاً بین ۰.۳ تا ۱.۳ میلیگرم بر دسیلیتر (mg/dL) است.
Vit B6 (پیریدوکسین): مقدار نرمال معمولاً بین ۵ تا ۳۰ نانوگرم بر میلیلیتر (ng/mL) است.
Vit C: سطح طبیعی این ویتامین معمولاً بین ۰.۶ تا ۲ میلیگرم بر دسیلیتر (mg/dL) است.
Vit D (ویتامین D یا ۲۵-هیدروکسی ویتامین D): سطح طبیعی این ویتامین معمولاً بین ۳۰ تا ۱۰۰ نانوگرم بر میلیلیتر (ng/mL) است.
VLDL (لیپوپروتئین با چگالی بسیار پایین): مقدار طبیعی آن معمولاً بین ۵ تا ۴۰ میلیگرم بر دسیلیتر (mg/dL) است.
VMA (اسید وانیلیل مندلیک): سطح نرمال این ماده معمولاً بین ۰ تا ۷ میلیگرم بر دسیلیتر (mg/dL) است.
VZG (آنتیبادی ویروس زوستر): نتایج این آزمایش معمولاً به صورت “مثبت” یا “منفی” بر اساس وجود یا عدم وجود آنتیبادی گزارش میشود.
Xa (هپارین با وزن مولکولی کم): نتیجه این آزمایش معمولاً به صورت درصد فعالیت هپارین گزارش نمیشود.
XM نوع و تطابق خون: نتیجه معمولاً به صورت “منطبق” یا “نامنطبق” بر اساس سازگاری یا عدم سازگاری خون بین گیرنده و نمونه مورد نیاز گزارش میشود.
Zinc (روی): مقدار طبیعی این عنصر معمولاً بین ۷۰ تا ۱۲۰ میکروگرم بر دسیلیتر (µg/dL) است.
ZPP (پروتوپورفیرین روی): سطح نرمال این ماده معمولاً بین ۲۵ تا ۱۰۰ میکروگرم بر دسیلیتر (µg/dL) است.
AIA (آلفا-1 آنتیتریپسین)
ACA (آنتیبادی ضد کاردیولیپین)
ACE (آنزیم تبدیلکننده آنژیوتانسین)
Acid Phosphatase (فسفاتاز اسیدی)
ACT (زمان لختگی فعال)
ACTH (هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک)
ADA (آدنوزین دئامیناز)
AFB (باکتری اسیدزا)
AFP (آلفا فتوپروتئین)
AG (آنتیژن)
ALA (آمینولوولینیک اسید)
ANA (آنتیبادی ضد هسته)
Anti-HBC (آنتیبادی هپاتیت B – کور)
Anti-HBe (آنتیبادی هپاتیت B)
Anti-HBs (آنتیبادی سطح هپاتیت B)
Anti-HCV (آنتیبادی هپاتیت C)
APT (آزمایش مدفوع برای هموگلوبین جنینی)
ASN (اسکرین آنتیبادی)
ASO (آنتیاسترپتولیزین O)
ASP (مقاومت به آسپرین)
AT III (فعالیت آنتیترومبین III)
BMP (پانل متابولیک پایه)
BNP (پپتید ناتریورتیک مغزی)
کمپلمان C1.C2.C3.C4.C1Q
CEA آنتی ژن کارسینوآمبریونیک
CH50 آزمایش ایمونوآسی مکمل
CK-MB آزمایش کراتین کیناز
آزمایش آنتیگلوبولین مستقیم (DAT)
شاخص DAT و غشاء (DCAS)
دهیدرواپی آندرواسترون (DHEA)
دهیدرواپی آندرواسترون سولفات (DHEAS)
آزمایش دیفرانسیل (DIFM)
اریتروپوئیتین (EPO)
گیرنده استروژن (ERA)
ETOH اتانول
FFN فیبرونکتین جنینی
FFQ چربی مدفوع
G-6-PD (گلوکز-6-فسفات دهیدروژناز)
GCT (آزمایش چالش قند)
GDS (صفرا در بارداری)
GHهورمون رشد (Growth Hormone)
Hapto (هاپتوگلوبین)
BeAb (آنتیبادی ویروس هپاتیت B)
BeAg (آنتیژن ویروس هپاتیت B)
HGH (هورمون رشد انسانی)
HIV (ویروس نقص ایمنی انسانی)
HPV (ویروس پاپیلومای انسانی)
HSV (ویروس هرپس ساده)
HPV (ویروس پاپیلومای انسانی)
HSV (ویروس هرپس ساده)
IFE (الکتروفورز ایمنی)
1-Jo آنتیبادی
KB آزمایش Kleihauer-Betke
Lactoferrin (لاکتوفرین)
Mono (Mononucleosis – مونونوکلئوز)
NEOTY (نوزاد نوع و DAT)
NEOXM (نوزاد نوع و XM)
NTR (نوزاد نوع و Rh)
PAP (پاپ اسمیر)
PEP (Protein Electrophoresis – الکتروفورز پروتئین)
Phenylketonuria (PKU – فنیل کتونوریا)
PRU (P2Y12)
Qlg (ایمونوگلوبولینهای کمّی)
RFP (پنل عملکرد کلیه)
RIG Eval (ارزیابی RhIG)
واحد CRM گروه درمانی ظفر با ارتباط مستمر میان تیم درمان و شما عزیزان تلاش میکند کاملترین راهنمایی و مشاوره را ارائه دهد.
فقط چند قدم کوچک طبق تصویر ذیل کافیست تا ما پاسخگوی درخواست شما باشیم. تصویر دلخواه را با توضیحات کامل با صدای خودتان برای ما ارسال کنید؛ با شما تماس گرفته و با افتخار مشاوره و راهنمایی میکنیم.
"*" indicates required fields
دیدگاهتان را بنویسید