سونوگرافی پستان در اندیشه یکی دیگر از خدمات بخش سونوگرافی درمانگاه شاهد برای همشهریان گرامیست. این روش تصویربرداری کاربردی، غیرتهاجمی و بدون درد است. از سونوگرافی سینه برای ارزیابی و شناسایی مشکلات مختلف بافت پستان، مانند تشخیص توده، کیست و دیگر تغییرات غیرطبیعی پستان استفاده میشود. این روش به دلیل امنیت و دقت بالا، عدم کاربرد اشعه، در بررسیهای بسیاری توسط پزشک مورد استفاده قرار میگیرد. در این قسمت به طور کامل به سونوگرافی سینه یا پستان، نحوه انجام و تفسیر نتایج آن میپردازیم.
در سونوگرافی پستان، تصویربرداری با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا انجام میشود. در این روش تصاویر دقیقی از بافتهای داخلی سینه ایجاد میشود. پزشکان با کمک این روش میتوانند تغییرات ساختاری در بافت پستان را مشاهده کرده و ناهنجاریهایی مانند کیستها، تومورها، تودههای جامد، و علائم اولیه سرطان سینه را تشخیص دهند. تفاوت اصلی سونوگرافی و ماموگرافی این است که برخلاف ماموگرافی که از اشعه استفاده میشود، سونوگرافی پستان از امواج فراصوتی بهرهمیبرد که کاملا بیضرر است.
دلایل انجام سونوگرافی سینه که توسط پزشک توصیه می شود به شرح زیر است:
❖ برای ارزیابی تودههایی که قابل لمس هستند.
❖ برای بررسی دقیقتر نتیجه ماموگرافی. مخصوصا در شرایطی که بافت سینه متراکم باشد.
❖ بررسی تودههای موجود در بافت پستان افراد کمتر از 30 سال و در نوجوانان
❖ ارزیابی بافت پستان هنگام شیردهی و بارداری، ورم یا قرمزی
❖ هنگام نمونه برداری سوزنی یا بیوپسی از قسمتهای مشکوک در توده های عمقی و غیر قابل لمس
❖ تشخیص ماهیت کیست پستان و به لحاظ توپر یا مایع بودن
از جمله اقدامات لازم پیش از انجام سونوگرافی پستان که میتواند به دقت و کیفیت نتایج کمک نماید را در این قسمت بررسی میکنیم. انجام سونوگرافی پستان در هر زمانی قابل انجام است ولی بهترین زمان آن، یک هفته پس از اتمام پریود است. زیرا میزان تورم و حساسیت پستان در کمترین مقدار خواهدبود. قبل از مراجعه به سونوگرافی از عطر، کرم، پودر و دئودرانت در قسمت زیر بغل و پستان استفاده نکنید تا تداخلی در تصاویر سونوگرافی ایجاد نشود. لباس دکمهای و راحت بپوشید. در صورتی که سابقه جراحی، سرطان پستان خانوادگی و یا هرگونه بیماریهای پستان دارید آن را با پزشک در میان بگذارید. سونوگرافی و ماموگرافی پیشین را همراه داشته باشید تا با مقایسه آنها تغییرات بهتر ارزیابی شود.
سونوگرافی پستان کمتر ۳۰ دقیقه زمان میبرد. به این صورت که در ابتدا شخص به پشت دراز میکشد و تکنسین یا پزشک ژل مخصوصی را بر روی پوست ناحیه پستانها اعمال میکند. سپس مبدل را روی پستان حرکت میدهد. به این ترتیب تصاویر داخلی که از طریق امواج صوتی به دستگاه ارسال شدند بر روی صفحه نمایش دیده میشوند.
❖ شناسایی کیستهای پستان: کیستهایی که معمولا در پستان ایجاد میشوند، اغلب خوشخیم هستند. سونوگرافی به ما این امکان را میدهد که تشخیص دهیم توده موجود کیست است یا تودهای جامد.
❖ ارزیابی تودههای ناشناخته: اگر هنگام معاینه بالینی و یا انجام ماموگرافی تودهای مشاهده گردد، سونوگرافی به تعیین ماهیت آنها کمک میکند.
❖ راهنمایی جهت بیوپسی: به طور معمول، پزشک از تصویربرداری سونوگرافی جهت هدایت سوزن بیوپسی در ناحیه دقیق توده یا محل مشکوک استفاده میکند تا نمونهبرداری به صورت دقیقتری انجام شود.
❖بررسی مشکلات مرتبط با پروتز پستان: سونوگرافی این امکان را میدهد تا بررسی وضعیت پروتزهای پستان و پارگی یا دیگر تغییرات آنها قابل شناسایی باشد.
نتایج سونوگرافی پستان نشان میدهند که تودههای مشاهده شده چه ماهیتی دارند. آیا کیست هستند یا تودههای جامد خوشخیم و یا ناهنجاریهایی که نیاز به بررسی بیشتری دارند. این نقاط در تصاویر سونوگرافی معمولا به رنگ مشکی دیده میشود. بنابراین با مشاهده آنها نگران نشوید. زیرا در بافت پستان ممکن است تودههای خوشخیم و کیستهایی که سرطانی نیستند هم مشاهده شود. تشخیص تودههای سرطانی و غیرسرطانی از یکدیگر باید به طور دقیقی توسط پزشک ماهر بررسی شود. درنهایت اگر وی مورد مشکوکی مشاهده نماید، بیوپسی یا آزمایشهای تکمیلی دیگری مانند آزمایش خون و ماموگرافی پیشنهاد میکند.
در صورت نیاز به مشاوره تلفنی و ثبت نظرات، اطلاعات خود را وارد کنید. کمتر از ۲۴ ساعت آینده با شما تماس گرفته و با افتخار مشاوره و راهنمایی میکنیم.
معمولاً نتایج سونوگرافی طی یک گزارش تصویری و نوشتاری ارائه میشوند. در صورتی که نتایج سونوگرافی شما نیاز به پیگیریهای بیشتری داشته باشند، پزشک مراحل را توضیح و یا آزمایشهای بعدی را پیشنهاد خواهد کرد. تاکید میکنیم که خواندن نتایج سونوگرافي پستان حتما توسط پزشک انجام شود. با این حال در اینجا به برخی موارد مرتبط با تفسیر سونوگرافی پستان اشاره می کنیم:
❖ نکروز چربی پستانی: بافت چربی آسیب دیده در پستان که به شکل یک توده احساس میشود.
❖ پاپیلوم درون مجرای سینه: تودههای خوش خیمی که مربوط به مجاری شیری هستند. این تومور کوچک و بیخطر است و در مجرای شیر سینه همراه با خارج شدن ترشح از آن ایجاد میشود.
❖ فیبروآدنوم: توده سفت و خوشخیم سرطانی هستند. این تودهها معمولا بین سنین 15 تا 35 سالگی مشاهده شده و یکی از رایجترین تودههای پستان هستند.
❖ تغییر بافتی فیبروکیستیک: تودههایی است که در پی تغییرات هورمونی وابسته به تخمدان ایجاد میشود. معمولا در دورههای سنی پایین رخ میدهد. شکل خفیف آن تنها باعث درد سینه، قبل از قاعدگی میشود.
"*" indicates required fields
دیدگاهتان را بنویسید